Stretching - behövs det?
Att stretcha eller inte stretcha efter ett träningspass? Detta är ett omskrivet och ibland känsligt ämne som saknar ett rakt svar. När bör du stretcha och när är det bäst att låta bli? Vi utreder!
Pass
Träning och träningstips
Det finns tillfällen då stretching fyller en viktig funktion men det finns också tillfällen då det gör mer skada än nytta. Först och främst är det viktigt att veta vad det två olika formerna "dynamisk stretching" och "statisk stretching" betyder.
Läs även: Yoga - Den ultimata guiden
Dynamisk- och statisk stretching
Den statiska stretchen är den de flesta känner till och utför efter sin träning. Det är när du sträcker ut muskeln så att den stramar och håller positionen i allt från 10 sekunder upp till flera minuter.
Dynamisk stretching är när du rör dig fram och tillbaka från ett stramt läge till ett avslappnat. Denna typ brukar idag ofta benämnas som ”rörlighetsträning” även om båda typerna kan bidra till en ökad rörlighet.
När bör du undvika att stretcha?
Statisk stretching bör undvikas innan ett träningspass där du vill behålla explosivitet och spänst i musklerna, exempelvis vid ett intervallpass. Muskeln kan liknas vid en gummisnodd som i normalläget har god elasticitet. Om du stretchar statiskt innan ett pass tänjs muskeln ut och blir slapp. Och hur skulle vara att springa 60 meter så fort det bara går med vader slappa som uttänjda gummisnoddar? Det kommer inte gå särskilt snabbt.
Om du är överrörlig. Överrörlighet innebär att dina leder kan hamna i ytterlägen. Det vanligaste är att knän eller armbågar kan översträckas så att leden passerar ”rak arm/knä” och böjs aningen bakåt. Att hamna i ytterlägen är inget du vill eftersträva då det kan vara direkt skadligt. Därför bör en överrörlig person inte stretcha dessa kroppsdelar för att bibehålla den spänst kring leden som finns.
För att undvika träningsvärk. Här pekar i princip all forskning åt samma håll. Stretching kommer inte minska sannolikheten för träningsvärk efter ett avslutat pass. Prioritera istället en nedvarvning i slutet av passet för att ge kroppen bättre förutsättningar för återhämtning.
De första två dygnen efter en bristning eller sträckning i muskulaturen. Därefter kan stretching vara ett bra hjälpmedel för att snabba på rehabiliteringsfasen.
När bör du stretcha?
Vid aktiviteter som kräver en extrem rörlighet (balett och annan dans) finns det en funktion med den statiska stretchen. Den måste dock utföras mer eller mindre varje dag för att effekten ska kvarstå. I annat fall kommer muskeln att gå tillbaka till sitt ursprungsläge.
Som uppvärmning kan dynamisk stretch användas för att mjuka upp muskler och leder samt förbereda kroppen på aktivitet.
Är du skadad kan du i vissa fall behöva arbeta aktivt med stretching för att hjälpa kroppen på traven i rehabiliteringen. Ofta har du då besökt en sjukgymnast eller liknande som ordinerat specifika övningar. Lita på dessa.
Stretching är för många ett inslag i träningen som känns skönt och ett sätt att varva ner på. Den känslan är viktig. Eftersom det för oftast inte är farligt att stretcha går det bra att fortsätta om du vill och mår bra av det.
Så på frågan om stretching behövs eller inte blir svaret ”Det beror på”.
Vill du öka din rörlighet och samtidigt komma ner i varv? Läs mer om vårt utbud och hur du kan bli mer flexibel.