Yoga - den ultimata guiden
Bli mer flexibel och starkare, både fysiskt och psykiskt, med yoga. Här är experternas råd om varför du bör börja träna.
Pass
Träning och träningstips
Under de senaste decennierna har yoga blivit ett omfattande globalt fenomen. Över hela västvärlden introduceras allt fler för rörelseformen som för många håller på att utvecklas till så mycket mer än en träningsform. Genom fysiska och mentala övningar är syftet med yoga att skapa energi, balans, flexibilitet, styrka och inre lugn, för att uppnå god hälsa, både fysiskt och psykiskt.
Här en översikt över SATS utbud inom yoga och pilates.
Anledningar till att utöva yoga
Fördelarna med att utöva yoga är många och det dyker ständigt upp nya forskningsrapporter som kan bekräfta detta. Här hittar du 10 anledningar som förhoppningsvis kommer att inspirera dig att rulla ut mattan.
1. Du blir mer närvarande
Vi har alla lätt för att lägga mycket tid på att tänka på vad som har hänt eller vad som ska hända. Dagligen utsätts vi för buller, både externt (livet) och inre (sinnet), vilket kan göra det svårt att fokusera på vad som händer just här och nu. I yoga uppmuntras du och blir påmind om att göra just detta. Under en yogaklass är det mycket fokus på att synkronisera andning och rörelser. För att få detta att hända och för att klara av utmanande övningar och rörelser, krävs full närvaro och koncentration. Med yoga tränar du därför upp förmågan att "vara i stunden".
2. Du blir stark och flexibel samt presterar bättre i andra sporter
Det finns många olika typer av yoga och om du tränar de dynamiska stilarna regelbundet kommer du att bygga upp starka bålmuskler, etc. Genom yogans statiska och dynamiska övningar bygger du upp starka bålmuskler som bland annat bidrar till bra hållning, balans och skydd av ryggraden. Med yoga kommer du också att förbättra rörligheten.
3. Yoga reducerar stress
Stress är något vi alla upplever då och då, men kronisk stress över tid kan ha en negativ inverkan på både vår psykiska och fysiska hälsa. Forskning har visat att lugn yoga är ett effektivt sätt att hantera stress. Genom att uppmuntra avslappning hjälper yoga att sänka nivåerna av stresshormoner som kortisol. När vi andas djupt och lugnt med magen aktiveras det parasympatiska nervsystemet, den del av det autonoma nervsystemet som ansvarar för lugnet, och som sänker puls och blodtryck.
Läs även: Yoga kan reducera stress
4. Förebygger ångest och depression
Enligt Världshälsoorganisationen lider cirka 15 procent av världens befolkning av ångest och depression. Forskning har kommit fram till att yoga kan ha en stor förebyggande effekt på depression.
5. Du blir mer nöjd med dig själv
Yoga bygger på tanken att kontroll över kroppen leder till kontroll över sinnet och vice versa och att sådan kontroll leder till ett lugn. Genom yoga kan du lära känna dig själv bättre och bli mer medveten om dina behov och gränser. Genom att vända fokus inåt och inse att perfektion inte är målet, kommer självförtroendet så småningom att börja växa. En mjukare, starkare och mindre stressad kropp kommer också att bidra till ökad självkänsla.
Forskning visar också att yoga stimulerar vagusnerven i kroppen och en välfungerande vagusnerv kan få oss att känna oss lugnare, mer avslappnade och säkrare i förhållande till andra.
6. Yoga är bra för hjärtat
I en studie från 2014 upptäckte forskare att människor som utövar yoga är mindre benägna att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar än de som inte tränar alls. Man tror att detta beror på stressreducerande förändringar i det autonoma nervsystemet. Generellt visar forskning att yoga ökar blodcirkulationen och sänker blodtrycket, vilket i sin tur minskar risken för blodproppar.
7. Du sover bättre
När vi är mindre stressade sover vi bättre och när vi sover bättre är vi mindre stressade. Fysisk aktivitet och mental avslappning hjälper till att upprätthålla denna cykel. Studier har visat att yoga kan förbättra kvaliteten och kvantiteten av sömn hos personer som kämpar med sömnlöshet. Genom att fördjupa och förlänga andningen sänker vi nivån av stresshormoner i blodet.
Läs även: Sov bättre med yoga
8. Du får bättre matsmältning
Att röra på kroppen stimulerar flödet av mat genom matsmältningsprocessen. På samma sätt som en stel rygg behöver massage för att mjukna upp, behöver matsmältningssystemet att tarmarna masseras för att de ska släppa det de håller i.
Matsmältningen påverkas av både hur du rör dig och hur du andas. Ju djupare du andas desto mer slaggprodukter utsöndras från kroppen. Avslappning är också viktigt för att matsmältningen ska fungera normalt. När vi är stressade försämras matsmältningen, eftersom kroppen tror att vi är i fara.
9. Du blir mer koncentrerad
Om vår koncentration är som bäst kan vi bland annat lära oss bättre, ta in information lättare och utföra uppgifter och dagliga sysslor mer effektivt. Yoga handlar till stor del om att ta kontroll över både vårt psykiska och fysiska liv. Då yoga är en aktivitet som oundvikligen innebär fullt fokus, hjälper det till att både stärka och bygga upp koncentrationsförmågan. Forskning har visat att så lite som åtta veckors yogaträning kan förbättra koncentrationen och motivationen.
Läs även: Kan yoga påverka hur vi åldras?
Yogans ursprung
Yoga är ett system för fysisk, mental och andlig träning och kommer ursprungligen från Indien, där den utvecklades för cirka 4000-5000 år sedan. Yoga är från sitt ursprung en livssyn – en andlig och fysisk väg mot självförverkligande. För de flesta är den moderna, västerländska formen inte lika omfattande. Vi kan fortfarande kalla det en djupgående form av psykofysisk träning, som påverkar både vårt fysiska och psykiska välbefinnande.
Yoga kommer från sanskritordet "yug", som betyder "förening" eller "att binda samman". Detta syftar på sambandet mellan kropp och själ. Idag finns yoga i flera olika former, men rörelseformen består främst av olika fysiska ställningar, andningsövningar, meditation, koncentrationstekniker och avslappning.
Yoga är för alla
För vissa är yoga en praktik som passar med deras egen livsstil och filosofi, för andra är det en träningsform som gör dem bättre på andra sporter. Fördelen är att yoga kan göras av alla, oavsett nivå, kroppsform och ålder. Det kan vara avancerat och krävande om du vill att det ska vara det, eller enkelt om du precis har börjat.
Hur du kommer igång med yoga
Har du aldrig utövat yoga tidigare kan det vara lite klurigt att komma igång. Därför har vi samlat några tips och råd som förhoppningsvis kan hjälpa dig lite på vägen.
1. Välj rätt form av yoga
Det finns många varianter av yoga och flera av dessa skiljer sig mycket från varandra. Därför kan det vara en bra idé att göra lite research i förväg, eventuellt prova på lite olika former, så att du hittar en yogaform som passar dig och dina behov. Om du vill ha en mer fysisk form av yoga kan till exempel ashtangayoga vara ett bra alternativ, medan yin yoga förmodligen är mer lämpligt om du i första hand vill minska stress.
2. Utrustning
"Den viktigaste utrustningen för att utöva yoga är din kropp och själ", sa den välrenommerade yogainstruktören Rodney Yee en gång. Till skillnad från många andra träningsformer behöver du minimalt med utrustning och hjälpmedel för att utföra yoga. Du kommer långt med yogamatta och bekväma träningskläder. Beroende på yogaform är klossar, bolster, filtar och kuddar vanliga hjälpmedel. Medan vissa föredrar att utöva yoga i tysthet, gillar andra att ha lugn och meditativ musik i bakgrunden.
3. Var tålmodig
Du kanske har provat yoga några gånger, utan att riktigt fastna? Var inte orolig. I början kan det vara många okända rörelser och positioner, det tar lite tid att lära känna dem så att du kan märka hur de verkligen känns och hur kroppen förändras när du tränar.
Det kan också vara mycket att ta itu med både med instruktioner om vad man ska göra och hur man ska andas samtidigt. Dessutom finns det så många olika stilar av yoga, allt från väldigt lugna former med fokus på avslappning, till mer utmanande, dynamiska former där du svettas. Yoga är en resa och som med all träning tar det tid innan du både känner och ser resultat.
4. Ställ inte för höga krav på dig själv
Yoga handlar i första hand om att komma i kontakt med din egen kropp, så försök undvika att jämföra dig med de andra i rummet. Och sätt inte för höga mål direkt i början. All yoga är bättre än ingen yoga och med tiden kommer du förmodligen uppleva att yogan är som en bra andningspaus i vardagen.
Läs även: 3 enkla yogaövningar du kan göra hemma
Myter om yoga
Det finns många myter om yoga men det är såklart mycket som inte stämmer.
Myt 1. Du måste vara vig för att utöva yoga
Det finns fortfarande många som tror att de inte kan utöva yoga för att de känner sig för stela. Då är det viktigt att komma ihåg att det finns mjukhet i både kropp och sinne, vilket är en av yogans många fördelar. För att uttrycka det på ett annat sätt är det svårt att börja löpträna när konditionen är låg, men det är för att förbättra konditionen vi sätter igång.
Myt 2. Yoga är inte för män
Yoga är fantastiskt för män! Du blir mjukare i kroppen, minskar stressen, lugnar ditt sinne och får bättre kroppskännedom. Yoga kan också hjälpa till att minska skador i andra sporter. För många år sedan var yogan faktiskt förbehållen män. Indra Devi, som var den enda kvinnliga studenten som accepterades av den store yogagurun Sri Tirumalai Krishnamacharya, fick verkligen kämpa för en plats som yogastudent på trettiotalet.
Myt 3. Yoga är inte fysiskt krävande
Det finns flera former av yoga som helt klart är väldigt fysiskt krävande och som består av ställningar där kroppen används intensivt. Det är också så att även en vältränad person kan uppleva en relativt enkel yogaklass som fysiskt krävande. Anledningen till detta är att det finns nya och ovana sätt att röra sig på i kombination med att det också ska koordineras med andningen.
Myt 4. Alla yogaklasser är likadana
Det finns otroligt många former av yoga. Allt från yoga som fokuserar på mental träning och tystnad, till yoga bestående av krävande, fysiska övningar. Dessutom präglas upplevelsen av en yogaklass alltid av hur du mår just den dagen.
Myt 5. Alla som yogar är hippies
Under de senaste åren har yoga varit den mest växande formen av rörelse och träning. Med det sagt är det helt klart något med yogan som gör att många börjar se på sig själva och sitt liv med nya, eller kanske klarare, ögon. Många människor blir mer medvetna om bland annat kost och hälsa och kan välja att hitta alternativa sätt att uppnå den bästa versionen av sig själva.
Några vanliga yogatermer
Asana: De fysiska ställningarna.
Vinyasa: Övergångarna mellan de olika asanas.
Pranayama: Andningsövningar som ger energi och vitalitet till hela kroppen. Kan översättas med "kontroll över andningen".
Savasana: Avslappningsövning där du ligger på rygg, med fötterna spridda, handflatorna upp och ögonen stängda. Det är vanligt att avsluta ett yogapass med savasana.
Namaste: En form av hälsning, eller tack, där du för ihop handflatorna framför ditt hjärta, tittar på händerna och blundar. "Namaste" kan översättas som "Jag böjer mig för det gudomliga i dig". Används ofta som ett avslut för att tacka efter avslutad yogaträning.
Besök vårt gym med yogafokus
På SATS Yoga Åkersberga hittar du en unik plats för yoga, väl tilltagna ytor, relaxavdelning och bastu. Det finns även en liten avskild gymyta, där du kan träna kompletterande gymträning med lugn avkopplande musik och ett väldigt mycket lugnare tempo än på våra andra gym.
I receptionen erbjuder vi kaffe, te, bowls och smoothies. Och känner du dig inte redo att gå hem riktigt än så kan du avnjuta en stunds massage i våra massagestolar.