Bli rörlig med FLX!
Många tror att du måste vara en ormmänniska för att delta i ett FLX-pass. De kunde inte ha mer fel. FLX är för alla – särskilt för de som känner sig lite stela i kroppen.
Pass
Träning och träningstips
FLX är inte Yoga
Det är flera meter upp till taket i lokalen på SATS Slakthuset i Stockholm, nära Globen i Stockholm. Under de tjocka takbjälkarna i mörk ek gör några muskulösa män marklyft med tunga vikter. Längst in i lokalen, i ett litet rum, förbereder sig Frida Wictor för att leda förmiddagens FLX-pass. Hon har satt upp håret i en spiralformad, komplicerad fläta och nu justerar hon ljudet på ljudanläggningen medan deltagarna strömmar in i salen.
– Jag har varit FLX-instruktör i ett och ett halvt år nu, säger Frida, och stretchar och drar lite i sin arm.
Som de flesta gruppträningspass på SATS, så är FLX utformad för att passa alla. Men Frida ser att en del deltagare värdesätter särskilt en aspekt när det gäller FLX.
– Detta är inte yoga. Vi använder inte yogauttryck och vi fokuserar inte på andningsteknik och sådant.
Det är något som deltagare Elisabet Källström gillar. Hon har tränat FLX i snart tre år.
– Jag vill ha något som ger mig ökad rörlighet och jag känner att yoga inte är något för mig. Det blir för mycket. Men detta är bra. Det är ett mellanting. Jag löptränar lite, håller på med Crosstraining och cyklar mycket. Och FLX förbättrar min rörlighet.
Längst bak i salen placerar Madeleine Eklöf en träningsmatta framför sina fötter. Som flera av dagens deltagare är hon här för att bli mjukare och smidigare i kroppen.
– Jag började för att jag var stel i kroppen som bara den. Detta fungerar väldigt bra, så jag kommer hit ett par gånger i veckan.
Läs även: Yoga - Den ultimata guiden
Slow motion
Nu är passet igång. Frida får full uppmärksamhet från alla i rummet och till att börja med koncentrerar sig deltagarna på att sträcka ut armarna som du gör när du just har vaknat på morgonen. Ett av de viktigaste elementen inom FLX-träning är att få igång ökad rörlighet i det som Frida kallar för "Office-paketet", det vill säga de muskler och leder som är passiva när du sitter på en stol. Många av dagens deltagare använder nämligen sin lunchrast till FLX eftersom passet endast håller på i 30 minuter.
Efter en stund utvecklar sig rörelserna från att ha koncentrerat sig på armar och överkropp till att involvera hela kroppen, men allt görs lugnt och sakta. Frida ger instruktioner med lugn röst. Passet följer instruktionerna, någon blundar.
Inte utröttande
Så hur känner du dig efter ett FLX-pass?
– Mjuk och smidig, säger Elisabeth. Jag känner mig mjuk i kroppen, men inte särskilt svettig.
Och själva poängen är att inte bli trött av FLX.
– Många använder FLX som uppvärmning. Och så finns det de som kommer hit efter ett träningspass för lite nedtrappning och stretchning, säger Frida.
Oavsett om du vill få lite mjukare och smidigare muskler eller ökad rörlighet, gör du klokt i att ”FLX: a” lite med jämna mellanrum. Du behöver i varje fall inte vara någon ormmänniska.
Vill du lära dig mer om flexibilitet? Läs mer här.