Lär dig undvika vanliga träningsfällor
Börja inte för hårt, men glöm inte att pusha dig själv hårdare för att utvecklas. Förvirrande? Träningsfällorna är många, men om du lär dig undvika de här vanliga fällorna kommer din träning att vara både roligare och mer effektiv.
Pass
Träning och träningstips
Erlend Vada har varit personlig tränare på SATS i många år och vet exakt vad som krävs för att du ska nå dina mål. Men som PT ser han ofta många som bromsar sin egen utveckling genom att gå i samma fällor - år efter år.
Det är nästan omöjligt att träna utan att göra något fel, men ju mer medveten du är om de vanligaste misstagen desto större chans är det att du lyckas undvika dem.
1. Du börjar med orealistiska mål
Vill du gå ner 20 kilo? Skaffa ett sexpack till sommaren? Eller bli så vältränad att du klarar ett ultramarathon? De flesta av oss har ett eller flera mål med träningen när vi ska komma igång. Men ibland förstörs träningslusten av våra egna, på tok för höga mål.
- Det kan ofta vara svårt att veta hur mycket som krävs för att uppnå målet, men min erfarenhet är att många underskattar den ansträngning som krävs och hur lång tid det tar om du vill ha en stor förändring, säger Vada.
Därför rekommenderar vi att du sätter mål som du kan lyckas nå på kort tid, för då blir det enklare att hålla motivationen uppe.
2. DU GÅR UT FÖR HÅRT
Många inspireras av erfarna motionärer eller idrottsutövare när de tar fram sin första träningsplan. De startar stenhårt, går till gymmet fem gånger i veckan och antecknar noggrant varje timme i dagboken.
Känner du igen dig? Då vet du kanske också att risken är stor att detta inte håller i längden.
- Det är lätt att vara motiverad och ha stora planer, men det är ofta smartare att starta lite lätt och snarare öka gradvis. Om du ger full gas direkt och går in för en plan som du inte klarar av eller har motivationen att hålla fast vid så håller den inte på lång sikt, säger Vada.
3. Du tränar fel I förhållande till dina mål
Även om all träning normalt sett är bra för dig är det inte nödvändigtvis den träning du behöver för att nå just dina mål.
– Det är viktigt att träningen och tiden du lägger ner är anpassade till dina mål. Jag tror att väldigt många har mycket att vinna på att få hjälp med att ta reda på vad som egentligen är smart att göra, säger PT:n.
4. Du saknar kontinuitet i träningen
En sjukvecka eller ett par veckors semester kan ibland göra det tungt att börja om. Vada understryker att det inte är så farligt med korta avbrott i träningen, men att en hel del framsteg kan gå förlorade om du gör för många eller långa avbrott.
– Så här är det en god idé att sparka sig själv i baken lite eller få någon annan att göra det, så att ditt träningsuppehåll inte blir längre än vad som behövs, säger han.
Och det finns även mycket du kan göra på semestern! Du kan fortfarande se till att få vardagsträning genom att ta trapporna istället för hissen, promenera till affären istället för att ta bilen, eller varför inte göra några squats medan du borstar tänderna?
5. DU SAKNAR STEGRING I TRÄNINGEN
Erland berättar att han på sina många år som personlig tränare alltför ofta sett folk träna med samma program och samma belastning vecka efter vecka, månad efter månad – kanske till och med år efter år.
– Då ignorerar du en av de viktigaste träningsprinciperna för att nå framgång, nämligen stegring, påpekar han.
Kroppen anpassar sig till den belastning den utsätts för och utvecklingen stannar av långt tidigare än nödvändigt om du inte utmanar dig själv.
6. Du underskattar dig själv
Det är lätt att sikta lite för högt när du står framför de lösa vikterna, men det är kanske ännu fler som gör tvärtom. Du kanske tror att du är trött och inte har några krafter kvar, men Erlands erfarenhet är att de flesta underskattar sin förmåga.
- Som PT hör jag ofta folk säga "nu klarar jag inte mer", men när de är klara har de till och med gjort fem repetitioner extra, säger han.
Vill du ha hjälp av en PT? Kolla in något av våra många PT-erbjudanden som du hittar samlade här.