Undvik solen när du tränar
Antalet fall av hudcancer fortsätter att öka i Sverige. Huvudorsaken är att vi glömmer att skydda oss mot solens skadliga strålar. Tränar du utomhus under sommaren gäller det att undvika att bränna sig.
Pass
Träning och träningstips
När du tränar utomhus så utsätts kroppen för solljus under en längre tid. Och om du inte tänker på att smörja in dig med solkräm kan träningspasset istället inverka negativt på hälsan.
Även om solen här hemma inte är lika stark som i öknen kan vi lära oss en hel del av de ultralöpare som korsar öknen. Deras utrustning avslöjar var på kroppen solen bränner mest när du tränar.
Ultralöpare har "gardiner" på sina kepsar för att undvika att bränna nacken.
En keps som ger skugga för näsan och pannan är ett måste under öknens sol.
Solkrämen sköljs bort av svetten om man tränar i flera timmar. I öknen använder ultralöparna därför långarmade tröjor.
Benen är inte de mest utsatta kroppsdelarna. Ändå föredrar många att skydda lår, knän och underben med långa byxor. Vid cykling är däremot benen extra utsatta.
Om du inte tränar flera timmar åt gången så behöver du varken långa ärmar eller nackskydd. Generöst med solkräm löser uppgiften.
Om det är starkt soljus, träna i skuggan om du har möjlighet.
Ta på rätt kläder
Täck huden noga, välj kläder av tät vävda material - det blokerar solstrålarna bäst. Löst sittande kläder är också bättre än åtsittande plagg. Kläder med starka färger stoppar ultravioletta strålar bättre än svagare kulörer. Det finns även träningskläder med inbyggt solskydd
Skydda huvudet
Välj en keps med skärm som ger bra skydd för både anskikte och hjässan. Välj gärna en modell med nacksydd när solen gassar som mest. Tänk också på att värmen ska kunna transporteras bort från huvudet. Kepsen ska alltså ha bra ventilation. Eftersom många hudcancer fall uppkommer i huvud och halsregionen så är det extra viktigt att skydda sig där.
Skydda ögonen
Använd ett par lätta solglasögon med bra uv-filter när du tränar utomhus. Det är lätt att bli solblind. Symptomen visar sig ofta först flera timmar efter att man kommit hem, när det har bildats små blåsor i hornhinnor och slemhinnor som svider, kliar och ger röda ögon.
Ta med solkräm
Ta gärna med dig en liten tub med solkräm så att du kan smörja in dig medan du tränar. Det gäller speciellt om du svettas mycket, om du ofta torkar bort svett eller om du tränar längre än en timme.
Titta på klockan
Om du har möjlighet, genomför helst din utomhusträning före kl. 12 eller efter kl. 15, då solen inte är lika stark och det är mindre risk att du bränner dig.
Lite sol är bara bra
Solljus i små mängder är bra för hälsan. Solens stålar gör att produktionen av D-vitamin ökar i huden, vilket är bra eftersom det är svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten. Dessutom är soljus bra för humöret.