Nytt år, nya mål? Behåll motivationen med alternativ träning!
Har du satt upp ett mål för 2018 och din träning? Då är du inte ensam. Har du lagt en plan du ämnar att följa för att nå målet? Då är du heller inte ensam. Däremot ska vi nu slå ett slag för avstickarna från planen som ibland kan vara avgörande för motivationen och fullföljandet av den.
Pass
Träning och träningstips
Det är lätt att gå rakt in i det nya året med buller och bång. Motivationen är på topp och du är extremt laddad inför ditt kommande mål och år. Du går därför ut hårt, precis enligt plan men varefter tiden går börjar ditt träningsschema bli tråkigt. Resultaten kommer inte lika snabbt som du väntat dig och målet känns plötsligt väldigt långt bort. Då kanske det är dags att lägga in alternativ träning i schemat.
Visst är det så att du blir bra på det du tränar, och vill du lära dig att springa 5 km ska du också till största del träna på just det. Däremot blir du aldrig bra på att springa 5 km om du tröttnar på löpning eller skadar dig, och det är just då den alternativa träningen kommer väl till pass. Hur du vill baka in den i ditt schema spelar inte så stor roll, det viktiga är att du vågar göra det.
Ett alternativ är att byta ut ett eller flera pass i veckan mot något helt annat under en bestämd tidsperiod. En aktivitet som du kanske enbart gör för att det är kul. Det andra alternativet är att lägga in andra träningsformer för att få variation, men som också bidrar till ett förbättrat resultat för slutmålet. Ibland kan det även handla om att totalt bryta ett mönster under en till två veckor för att sedan kunna längta tillbaka till ditt ursprungsschema.
Misstaget många gör är att de tror att den alternativa träningen inte kommer ge något för det tilltänkta målet. Ibland rent av försämra möjligheten att nå det, vilket inte alls stämmer. I vissa fall kan den alternativa träningen faktiskt förbättra resultatet, göra att du kan träna hårdare flera dagar i veckan och hålla dig skadefri.
Att byta ut ett eller flera pass i veckan under en period mot något du bara gör för skojs skull är ganska enkelt eftersom du förhoppningsvis vet vad du tycker är kul. Det svåra blir kanske när du vill byta ut något men fortfarande säkerställa att det gynnar ditt mål mer än att bara hålla motivationen uppe. Därför kommer här några tips på vad du kan göra utifrån ditt mål.
Om du är löpare eller har satt upp ett löprelaterat mål
Testa att lägga in cykelpass i schemat. Hjärtat tränas precis som vid löpning men du kan hålla på längre på grund av att det inte är lika slitsamt för kroppen. Kortare intervallpass på cykeln med hög belastning kan också göra dig till en starkare backlöpare.
En annan träningsform som kan vara bra att blanda upp löppassen med är styrketräning. Många löpare bortprioriterar styrketräning eftersom de inte ser nyttan med den eller inte vill känna sig ”tunga i kroppen”. För att kunna springa skadefri genom hela livet är styrketräningen en otroligt viktig faktor. Du behöver en stark och stabil kropp för att kunna hålla ihop under dina löppass, något som styrketräningen ger dig. Har du möjlighet så testa även vattenlöpning, en spännande upplevelse.
Om du är cyklist eller har satt upp ett cykelrelaterat mål
Simma. Att cykla mycket ställer höga krav på benen och det är lätt att känna sig tung och trött efter några tuffa pass på cykeln. Genom att simma belastar du benen minimalt men tränar ändå din kondition (hjärta och lungor). Dessutom bygger du styrka i överkroppen, något som ofta bortprioriteras hos många cyklister. Fastna inte vid ett simsätt utan variera dig med exempelvis bröstsim, crawl eller ryggsim.
Våga också lägga in styrketräning på schemat med fokus på överkropp. Vanligt är att cyklister fokuserar på den nedre delen av kroppen (säte och ben) för att orka trampa hårdare och då glömmer den övre (mage, rygg, armar). Magen har visat sig vara många cyklisters svagaste länk vilket på sikt kan ge problem med ryggen. En orsak till det är att ryggen kan börja böja sig i sidled istället för att skicka kraften nedåt, men också att ryggens nedre del blir överbelastad om coremuskulaturen inte klarar av att hålla bäckenet på plats. Därför kan du med gott samvete lägga lite extra krut på din överkropp även som cyklist.
Om du är simmare eller har ett simrelaterat mål
Simning är en kondition- och tekniksport och därmed kan du träna både löpning, cykling, längdskidor och annat som höjer flåset och det gynnar fortfarande din simning. Ska du välja en sak är det önskvärt att lägga in någon form av tryck- eller stötträning eftersom simningen helt saknar detta och det stärker skelettet. Det är vanligt med axelrelaterade skador i simning så att styrketräna överkroppen är otroligt viktigt för att undvika att drabbas. Samtidigt är det viktigt med en god rörlighet så att lägga in något rörlighetspass eller yoga kan också vara fördelaktigt.
Sammanfattningsvis kan styrketräning i någon form läggas in i alla personers träningsschema oavsett vilket mål man har eller vilken typ av idrott som utövas. Sysslar du i huvudsak med en konditionssport kan du också med gott samvete variera dig med en annan form av konditionsträning än du brukar. Allt som belastar hjärta och lungor kommer att gynna dig.
Det viktiga är att våga variera sig – det kommer ha positiva effekter både på hjärta och hjärna!
Vill du bli stark, toppa konditionen, varva ner eller dansa loss? Oavsett anledning har vi det du behöver för att få ut det du vill av din träning. Läs mer här.