6 tips för löpning i regn
Det måste inte vara soligt för att löprundan ska bli bra. Här är sex tips för dig som drar dig för att snöra på dig löparskorna i höstrusket.
Pass
Träning och träningstips
Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder, brukar man ju säga. Men kläderna är bara en del av förberedelserna. Om du bor i Norden måste du lära dig att gilla kallt regn om du vill löpträna regelbundet.
– Det är många som pratar om att löparsäsongen är över när dagarna blir kortare, temperaturen sjunker och regnet öser ner. Men för mig är säsongen aldrig slut. Det går att springa året runt och det handlar i grunden bara om att klä sig rätt – både på kroppen och benen. Då kan du tackla de allra flesta förhållanden, säger Runar Sæther, maratonlöpare och löpinstruktör på SATS.
6 tips när du springer i regnigt väder
1. Färgstarka kläder (och reflex!)
Det är nu du behöver de färgglada tightsen i byrålådan och löparjackan i neon. Även om det är dagsljus kan det vara smart att göra sig extra synlig när det regnar. Om det är halkigt på vägarna behöver bilarna längre tid för att svänga eller bromsa ned. Om mörkret dessutom har fallit är det självklart helt nödvändigt med reflex.
2. Lager på lager
Det är inte bra att frysa medan man springer. Regnet gör att det blir viktigare att tänka på att hålla värmen under hela löpturen. Om du är våt blir du lättare kall. Är det runt 2 grader springer Runar Sæther i hellånga, vanliga tights.
– Vissa föredrar mer vindtäta och vattenavstötande löparbyxor, men det tycker jag kan kännas lite svettigt. Dem sparar jag tills temperaturen kryper ned under nollstrecket. På överkroppen bär jag en tunn, långärmad teknisk ulltröja och en vatten- och vindtät jacka. Jag har tunna handskar, en buff runt halsen och eventuellt en tunn mössa eller keps. Jag gillar också löparstrumpor i ull när det blir kallare. De håller dessutom fötterna varma även när de är våta.
När det är lite varmare bör man alltid tänka på att bära kläder som lätt transporterar fukten bort från kroppen och material som bevarar värmen. En bomullströja är inte din bästa vän i regnet, den blir tung och våt. För att hindra regnet från att rinna ned i ögonen är det praktiskt med mössa, keps eller pannband.
3. Plastficka till mobilen
Först och främst är det en bra idé att välja en jacka som har en ordentlig ficka till mobilen. Men om det ösregnar är det inte säkert att det räcker. Då behöver du överväga ett vattentätt fodral. Om du inte tycker att du springer så ofta i regnväder att det är värt investeringen så kan en plastpåse fylla samma funktion.
4. Använd rätt skor
Keep it simple, använd en sko som är bekväm för dig, tipsar Runar Sæther.
– Min erfarenhet är att en mönstrad sula gör väldigt lite skillnad på stadsgator. Det finns dock skillnader mellan olika gummiblandningar och vissa skor kan ge bättre fäste än andra, men på gatan har det mindre praktisk betydelse.
Om det känns halkigt kan du ta dig en titt under löparskorna. En del löpare rekommenderar sulor med mönster på mer än 1 millimeter i regn. Om du är sorten som lätt fryser om tårna kan det hända att du bör skaffa dig ett par skor med vattenavvisande ovansida, typ Gore-Tex. Om du springer med dina vanliga skor bör du välja tunna sockor som inte absorberar så mycket vatten. Bomullsstrumpor gör fötterna tunga och klibbiga.
5. Var förberedd på allt
Om du tränar för ett visst lopp kan det bli regnväder när den dagen väl kommer, och då är det en fördel att ha tränat i regn.
– Det kan faktiskt vara fördelaktigt om temperaturen är låg och det är lite duggregn i luften. Det är närmast idealiska förhållanden för att uppnå supertider, menar Runar Sæther.
– Att löpa i regnet, både i terräng och stadsmiljö, ger dessutom en helt annan känsla och den varma duschen efter träningen känns obeskrivligt skön.
6. Spring på löpbandet om...
Det åskar
Eftersom åska är en tillräckligt allvarlig väderlek för att avblåsa sportevenemang så finns det goda skäl till att du också bör hitta en annan träningsmetod.
Kraftig blåst
När det blåser kraftigt samtidigt som det regnar är det svårt att undvika att bli kall. Om det blåser hård vind eller storm ökar risken för att man som löpare ska trampa fel och skada sig.
Det är halt
Halkiga vägar är ingen bra idé vare sig för farten eller för muskler, hälsenor eller lårmuskler.
– Om det är väldigt halkigt och isigt skulle jag flytta in löprundan till träningsbandet eller inomhusbanan. Detsamma gäller om det blir väldigt kallt, säger Runar Sæther, men understryker att han bara pratar om fart.