Crosstraining för nybörjare
Crosstraining är en rejäl utmaning, oavsett hur vältränad du är. Vi följde med medlemmarna Erik och Pål när de testade passet för första gången. Hur det gick? Det läser du här.
Pass
Träning och träningstips
Crosstraining är en träningsform som passar alla, oavsett nivå. För även om det är ett gruppträningspass, så är träningen individuell och du tränar precis så hårt som du själv vill och klarar av. För Erik och Pål blev Crosstraining en upplevelse där de fick pushas till sina yttersta gränser. Precis så som de vill ha det.
Hårdkörning. Hela vägen.
Solen har just gått ner utanför fönstren vid SATS Tasta utanför Stavanger. I receptionen får Erik Osmundsen och Pål Søiland varsin biljett till ett Crosstraining-pass som strax ska börja. De är båda 35 år och har varit kompisar sedan lågstadiet. De tror att de känner till lite om hur träningen är upplagd.
– Det är väl stationsbaserad träning, menar Pål. Han förväntar sig att det kommer att kännas lite i coremuskulaturen, men tror inte själv att han har några utpräglade svagheter. Erik däremot tippar på att det kommer att bli tungt.
– Jag tror att Crosstraining är intensiv träning där du aldrig får ner pulsen. Hårdkörning. Hela vägen. Tills det säger stopp.
Inne i salen har instruktör Therese Waage lagt ut träningsutrustning på 13 stationer och medan deltagarna joggar lite på stället, visar hon övningarna; en blandning av hopp, löpning, lyft och armhävningar. 45 sekunder aktivitet, 15 sekunders vila. Therese tar fram en iPad som är utrustad med en nedräkningsapp.
– Om skärmen är grön, betyder det jobb. Är den röd, betyder det vila, säger hon.
Och så sätter de igång.
PLÅGSAMT, MEN BRA.
Deltagarna parar ihop sig och ska nu ta sig igenom tre rundor. Pål och Erik startar med armhävningar. Redan efter halva första rundan ser de ganska trötta ut. Instruktör Therese ropar och hejar på. Och när hon kommer bort till Erik och Pål för att tillsammans göra en spurtövning, är Pål så trött och omtumlad att han snubblar över två kompisar som gör situps.
Efter första passet är Erik helt utsliten. Mellan några tunga andetag får han fram tre meningar:
– Detta är sinnesjukt! Det är precis som om pulsen aldrig får tid att gå ner. Det bara pumpar på hela tiden upp i huvudet.
Det som sker när man blir trött under cirkelträning är att man använder mer tid till att hitta utgångspositionen för varje övning. I den andra rundan tar det Pål 12 sekunder extra att hitta den ryska kettlebellen. I den tredje rundan måste Erik justera sitt svettband under 15 sekunder innan han kan komma igång med en slags paddlingsövning på station nummer 12.
När killarna tror att de är klara med sista rundan, ligger de utslagna på golvet när Therese berättar att det är dags för en överraskning. Löpning på stället med höga knälyft. Efterföljt av hopp med telemarknedslag. Efterföljt av hopp med osynligt hopprep.
I trappan på väg till parkeringsplatsen vill Pål bekänna något.
– Där uppe i receptionen för bara en minut? Jag var så trött att jag var tvungen att ta stöd mot disken. Detta var plågsamt, men säkert väldigt bra!
Man ger ju sjukt mycket mer tack vare sammanhållningen
Therese är sist ut från salen. Hon har några småsaker kvar att fixa innan hon kan gå. Och hon är nöjd med dagens pass.
– Jag tycker att det är så kul att motivera andra! När jag ser att de pushar sig själva, med hjälp av mig, får jag gåshud.
Therese menar att Crosstraining får alla deltagare att ge allt.
– Detta handlar om att lära känna sig själv och att känna sina egna gränser. Det är därför Crosstraining fungerar för alla, oavsett nivå. Dessutom handlar det om att motivera och låta sig motiveras av andra.
Dagen efter sitter Erik på kontoret, lite stel i kroppen, men nöjd.
– Klart att jag är lite stel, säger han. Man ger ju sjukt mycket mer tack vare sammanhållningen i gruppen och för att de andra pushar och peppar dig.
Vill du lära dig mer om styrketräning? Här finns vårt ultimata träningsutbud till styrketräning!