Så lyckas du hålla nyårslöftet
Börja träna, gå ner i vikt och sluta äta godis. Tre vanliga nyårslöften som många av svenskarna kommer försöka sig på att klara av. Vår dietist listar fem vanliga nyårslöften och ger er tips på hur ni klarar av dem.
Pass
Mat och hälsa
Januari på SATS innebär fulla gruppträningspass och fullbokade personliga tränare. Men redan i februari kommer en hel del medlemmar att bli mindre frekventa besökare. Det är då motivationen tryter för många. Har du tidigare försökt att hålla dina nya, hälsosamma nyårslöften utan resultat? Vår dietist ger dig tips på hur du klarar dem - en gång för alla.
5 nyårslöften om hälsa och hur du håller dem
1. Jag ska börja träna
Så gör du: Bra! Om du inte tränat regelbundet på senaste tiden är det bra att börja med två gånger i veckan. Planera in träningspassen i kalendern och se dem som lika viktiga som ett möte. För vad är i slutändan viktigare än din hälsa? Fördelen med att vara otränad är att man i början får snabbare resultat utan att behöva träna så hårt. För motivationens skull och för att din kropp ska hinna anpassa sig till träningen är det bra att börja lite lugnare. Att jogga på löpbandet kan vara nog utmanande i början så vänta med intervaller och högre intensitet till senare.
Om du triggas av att sätta ett mål med träningen - gör det! Om du däremot blir stressad av mål och "bara" tränar för att må bra - gå hellre på känsla och träna det du tycker är kul!
2. Jag ska gå ner i vikt Så gör du:
För att gå ner i vikt behöver du äta mindre kalorier än vad du gör i dagsläget. Du ska däremot inte gå runt hungrig. Om du ofta äter godis, efterrätter, dricker läsk eller något annat som du egentligen vet att det inte bidrar med så mycket näring - minimera intaget av tomma kalorier och byt ut dessa livsmedel mot något mer nyttigt. Kanske räcker det med endast denna förändring. Behöver du dra ner på portionerna för att gå ner i kalorimängd och är rädd för att inte bli mätt - byt ut hälften av maten mot mättande grönsaker såsom broccoli, morot, paprika och ärtor.
Dessa två kostförändringar är de absolut viktigaste för att gå ner i vikt. Vill du läsa mer om kost vid viktnedgång rekommenderar vi dig att läsa 10 Viktiga kostråd.
3. Jag ska sluta äta godis
Så gör du:
Det här är ett bra mål oavsett om du vill gå ner i vikt eller "bara" vill må bättre. Det som är bra att veta är att det är enklare att börja med något än att sluta. Kan du byta ut godiset mot exotiska frukter, grönsaksstavar med kvarg eller gräddfil eller kanske en lyxig kopp te?
För att lyckas med nyårslöftet är det bra att handla när du är mätt och att inte ha något godis hemma. Bestäm dig också för att du är en person som inte äter godis så slipper du ta ett beslut i frågan varje gång du blir bjuden.
4. Jag ska börja vardagsmotionera mer
Så gör du:
Det här är ett riktigt bra mål oavsett om du tränar regelbundet eller inte. Se vardagsmotionen i tre delar där den första är transportmotion - kan du gå eller cykla till jobbet? Kanske kan du gå av en station tidigare om du åker kommunalt eller ställa bilen en kvart från jobbet?
Del två handlar om den rörelse du kan göra på jobbet. Variera gärna mellan stående, sittande och gående om du har ett stillasittande arbete och gör en kort pausgympaserie en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen.
Del tre av vardagsmotionen inkluderar promenader, trädgårdsarbete och hushållssysslor där du får upp pulsen måttligt. Vill du lära dig mer om vardagsmotion, läs Bli vältränad av vardagsmotion.
5. Jag ska lära mig stå på händer
Så gör du:
Har du tränat regelbundet en längre tid kan det vara kul med ett mer utmanande mål. För att kunna stå på händer krävs både styrka och rörlighet i framförallt rygg, axlar och händer. Börja med en rörlighetsserie där du mjukar upp bröstrygg, axlar och handleder. Träna hellre handstående tio minuter om dagen än en timme en gång i veckan. Dels för att sakta vänja händerna vid belastningen men också för att nervsystemet lättare lär sig något vi gör ofta.
För att få fler konkreta tips på handstående, läs "Stå på händer på 4 steg" eller kontakta en personlig tränare på SATS som kan stå på händer.