FODMAP - kostbehandling för dig med IBS
Kanske har du hört talas om FODMAP men inte riktigt förstått vad kostbehandlingen går ut på och vem den riktar sig till? SATS dietist reder ut begreppet, som hjälper cirka 70 procent av patienter med IBS.
Pass
Mat och hälsa
Vad är IBS?
Har du ofta uppblåst mage? Då kan det vara IBS - Irritable Bowel Syndrome - du lider av. Det är en av våra vanligaste magsjukdomar och man räknar med att cirka 10-15 procent av Sveriges befolkning lider av IBS eller irriterad tarm på svenska. Symtomen är magsmärtor, uppblåsthet, diarré och förstoppning. Även trötthet, depression och ångest har kopplats ihop med IBS. Orsaken till IBS är fortfarande okänd men en teori är obalans i tarmfloran. En annan förklaring skulle kunna vara stress.
Kostbehandling – FODMAP
Den kostbehandling som idag rekommenderas vid IBS är FODMAP. Den innebär att livsmedel som innehåller icke nedbrytbara kolhydrater först utesluts för att sedan sakta introduceras i kosten igen. Målet är att identifiera vilka livsmedel som magen reagerar på. Kostbehandlingen görs tillsammans med en dietist som är inriktad på IBS som ger dig listor på livsmedel att utesluta samt att sedan lägga tillbaka i kosten.
FODMAP - fermenterbara oligosackarider, disackarider, monosackarider och polyoler.
FODMAP är en grupp kolhydrater som ofullständigt bryts ner i tunntarmen och passerar vidare till tjocktarmen. Exempel på livsmedel innehållande FODMAP är vete, korn, råg, äpple, lök, vitlök, purjolök, jordärtskockor, sparris, rödbetor, bönor och linser. FODMAPs är inte orsaken till IBS men att minska dessa i kosten förbättrar symtomen. FODMAPs ökar vätskan i tarmen och gasbildning från tarmbakteriernas nedbrytning av kolhydraterna.
Generella kostråd vid IBS
Förutom att minska på FODMAPs i kosten rekommenderas personer med IBS att äta regelbundet, dricka vatten mellan måltiderna istället för till maten och fokusera på lösliga fibrer som kan brytas ner i tarmen. Dessa finns i frukt, grönsaker och havre. Har du IBS bör du även vara återhållsam med koffein, alkohol, sötningsmedel av polyoler och kolsyrade drycker.
IBS och gluten
FODMAP har ingenting att göra med gluten. FODMAP är en samling kolhydrater och gluten är ett protein. De förekommer i samma livsmedel, exempelvis pasta och bröd som är gjort på vete. Är man känslig för vete och INTE har varken veteallergi eller celiaki (glutenintolerans) är det troligtvis fruktooligosackarider man reagerar på och inte gluten. I en ny norsk studie såg man att många IBS patienter som uppgav att de var glutenkänsliga mådde bättre av gluten än de som uteslöt gluten. När de istället tog bort FODMAP fick de bättre resultat (1).
Diagnos viktigt
Om du har magproblem eller andra symtom som du misstänker kan bero på IBS bör du göra en utredning på din vårdcentral. Det är viktigt att först utesluta celiaki, veteallergi eller eventuell annan sjukdom med liknande symtom. Har du besvärliga magproblem bör du inte på eget initiativ ta bort FODMAPs ur kosten. Livsmedel innehållande FODMAPs är ofta näringsrika livsmedel och bör endast uteslutas vid en konstaterad IBS - och i samråd med en dietist.